top of page

BAKIRKÖY SAHILI

w Cansu Hızlı, Egemen Onur Kaya, Gizem Fidan, Recep Ören

Bakırköyde sahil hattı ile kentlinin etkileşimi arasında büyük bir kopukluk bulunmaktadır. Su ile kurulamayan ilişki bölgeyi monotonlaşmaya ve tasarımdan uzak bir noktaya götürmektedir. Geçmiş yıllardaki Bakırköy’ün kentlinin gözündeki profili günümüzde kaybolup gitmekle kalmamış kendi içerisinde de asimile olmasına neden olmuştur.

Suyun kent için önemli bir unsur olduğunu tekrar bölgeye hatırlatmak ve etkileşimini sağlamak için tasarımda esnek davranılmıştır.

Bu kopukluğun doğmasındaki en önemli etkenlerden biri olan Kennedy Caddesi ve sahil arasındaki kot farkı peyzajın düzenlenmesi ve yol-sahil etkileşiminin önerilen tasarımla bütünleşmesi ile çözülmeye çalışılmıştır. Yaya üst geçidinin yöneldiği alanla uyumsuzluğu suya dokunmayı daha da zor bir hale getirmiştir. Su ile olan iletişimde manzaraya yönelim-suya dokunma-peyzaj ile bütünleşme ve aktivite alanları yaratmak için kotlanarak sahili saran bir tasarım önerilmektedir. Yaya aksını varolan düzeninden koparmadan sahil boyunca sürekli olarak uzanan bir aksa eklemlendirmek ve bu aksı canlandıracak meydanlara dokundurarak tasarlamak ana kriteri oluşturmaktadır. Manzaraya olan yönelimi kaybetmemek ve her noktadan sürdürebilmek için peyzaj düzenlemesi yapılırken bir meydanın da suya uzanarak bu alandaki küçük balıkçı teknelerinin ihtiyaçlarını karşılaması amaçlanmaktadır.

  • Linkedin
bottom of page